Stal Mireille
Slide background

"Zij die nooit van mening veranderen,

hebben zelden iets geleerd"

Rechtrichten; een veel gebruikt woord waar niet altijd hetzelfde mee wordt bedoeld! Veel mensen vinden een paard recht of rechtgericht als het paard "spoort". Dit wil zeggen dat de afdruk van de voorbenen en de achterbenen in een rechte lijn achter elkaar staan. Bij Stal Mireille denken we daar genuanceerder over en kijken we onder andere ook naar de verticale en horizontale balans van het paard.

Verticale balans en horizontale balans

Helaas hebben maar weinig mensen gehoord van de "verticale balans". Dit is de balans tussen links en rechts. De horizontale balans, een veel gebruikte term, is de balans tussen voor en achter. Wij houden ons in eerste instantie bezig met het herstellen van de verticale balans. Een paard wat niet in verticale balans is kan niet, of in ieder geval niet zonder problemen, naar de horizontale balans of verzameling komen. 

Wanneer is een paard recht?

Een paard is verticaal recht als het op een rechte lijn de verticale lijn behoudt (hoek met de grond is 90°) met de ruiter perfect recht op de rug. Paarden zijn van nature linksgebogen of rechtsgebogen. Net als mensen links- of rechtshandig zijn. 

Een (gebogen) paard heeft een sterke, korte zijde en een zwakke lange zijde. Stel je voor dat je met je linkerarm een naar rechtsgebogen paard symboliseert. De buitenkant van je arm is de linkerzijde van je paard. Deze zijde is bol, heeft lange maar zwakke spieren. Dit is de soepele kant. Het linkerachterbeen is het zwakke achterbeen. Het linkervoorbeen draagt meer gewicht dan het rechtervoorbeen. De rechterzijde is hol, kort maar sterk gespierd en ook stijver. Het rechterachterbeen is het sterkst en vaak is de rechterheup iets hoger. Je kunt dit merken doordat zo'n paard meer steun zoekt op de linkerteugel, tegen je linkerbeen aanloopt en doordat het zadel naar links zakt. Jij als ruiter komt daardoor scheef te zitten. Voor het linksgebogen paard geldt hetzelfde alleen dan uiteraard in omgekeerde richting.

Een rechtsgebogen paard zal meer moeite hebben met de volte links dan met de volte rechts. Bij het draaien naar links zal het paard op de linker schouder willen vallen in plaats van in zijn lichaam te buigen. Om het paard te leren buigen, zal het eerst in verticale balans moeten zijn!

Als je niet bekend bent met het rechtrichten, met het herstellen van de verticale balans, is het in het begin best ingewikkeld. En als je de theorie begrijpt, dan moet je het nog leren voelen en vervolgens ook nog juist EN snel handelen! Al met al niet gemakkelijk. Maar eerst komt het begrijpen van de theorie! 

Lezingen over rechtrichten

Ik nodig je van harte uit om eens de (Online) Gratis Lezing te volgen die ik regelmatig geef. Onder het genot van een kopje koffie of thee (online thuis op de bank of live in Empe) krijg je dan een stukje van de theorie uitgelegd aan de hand van een presentatie met foto's en plaatjes die je zullen helpen dingen te begrijpen. Dit is volledig vrijblijvend!

Vragen over rechtrichten?

Heb je direct een vraag over onze manier van trainen en wat wij voor jou en je paard kunnen doen? Neem dan gerust contact met ons op.

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling CRKBO Instelling sbb beeldmerk