Stal Mireille
Slide background

"Zij die nooit van mening veranderen,

hebben zelden iets geleerd"

Lente en Esther in training bij Mireille

Mireille vroeg me een stukje te schrijven voor de website. Natuurlijk wil ik dat: over het afgelopen half jaar dat Lente bij Mireille in training staat vind ik de training en het gehele management absoluut top! Alleen om een stukje over een half jaar te schrijven… in een half jaar gebeurt veel.

En de mensen die de facebookpagina van Mireille volgen, hebben denk ik de ontwikkeling van Lente gezien in stapjes, foto’s en filmpjes die een beter beeld geven dan ik kan omschrijven. Zo fijn en dankbaar om dit traject van de ontwikkeling van Lente te zien en te ervaren in de mentale en fysieke training. Wat mij betreft absoluut de investering in tijd (en geld) waard en ik ben alleen maar meer van mijn paard gaan houden door de relatie die we op hebben kunnen bouwen.

Lente zien groeien is absoluut tof, daarbij ontkwam ik er echter niet aan om ook naar mezelf te kijken. Tuurlijk was ik in de veronderstelling dat ik veel van Mireille op trainingsgebied van een paard zou kunnen leren, maar was ergens toch ook in de beleving dat ik best enige ervaring (Z2 dressuur) had met mijn vorige paarden en me met rijden ook aardig kon redden. Bij de aankoop van Lente keek ik er dan ook heel erg naar uit om echt weer zelf met een jong paard vol goede moed aan de slag te gaan en samen op te bouwen.

Het was dus wel even slikken om weer terug aan de kant te zitten en te kijken naar de training. Zo voelde ik me weer het ‘penny meisje’ die elke dag naar haar paard ging om te poetsen en aan de kant van de bak stond te kijken naar de training van mijn paard. Tranen aan de keukentafel om niet zelf aan de slag te kunnen maar de training van mijn paard uit handen te geven. Om een stap terug te moeten doen en te gaan voor het beste herstel van Lente. Terwijl ik er zo naar uit keek om zelf vol met beleid aan de slag te gaan met rijden en verder te gaan vanaf de 3 keer dat ik op haar gezeten had. Want duidelijk was wel dat in het herstelplan van haar blessure voorlopig geen rijden maar werken aan de hand en grondwerk op de agenda stond.

Gezien mijn onervarenheid in die disciplines, Lente haar onervarenheid  en met Lente haar pittige karakter is Mireille begonnen met grondwerk en werken aan de hand. Op dat moment vond ik het moeilijk, en hoewel ik de opmerking van Mireille begreep “ik kan niet jou en Lente tegelijk het werken aan de hand leren” kwam de gevoelsmatige erkenning pas later. In het zadel voel ik me comfortabel maar met mijn eigen voeten op de grond naast de jonge energieke Lente met een duidelijk aanwezige mening was ik minder zeker van mezelf. Met het traject waar ik voor het herstel van Lente had gekozen ‘ontkwam’ ik er niet (meer) aan om met dat stukje aan de slag te gaan.

 

Dus met mijn eigen voeten op de grond als penny meisje zijn de lessen begonnen ‘poesten op de poetsplaats’, ‘lopen met je eigen paard’ en ‘opzadel les’.  Zo, dat vond ik in het begin best een mentale uitdaging! Doel van poetsen was dat ze ontspannen zelf los op de poetsplaats bleef staan. Lente trok echter razendsnel haar eigen plan als ik ook maar even niet oplette of met mijn gedachte ergens anders was, dan stond ze weer buiten. Door van Mireille te leren consequent te blijven en zelf bewust te blijven en dit langere tijd vol te houden staan we nu beiden losjes op de poetsplaats en kan ik gerust weglopen om wat te pakken en staat Lente rustig te wachten. Maar ook tijdens het lopen aan de hand blijft ze nu uit mijn ruimte en ben ik niet meer gespannen in afwachting of ze stijgerend naast/ boven me komt als ze iets spannend vindt of we van ‘mening’ verschillen. Want als je wat aan Lente vroeg en Lente dacht daar anders over, dan was er maar zo een Lente explosie... en dat vond ik toch niet echt een fijne gedachte om ooit mee op concours te gaan of als vooruitzicht als je net op een jong onervaren paard wilt gaan rijden. Door echter zelf steeds beter te leren bewust te blijven van de kleine fysieke en energie signalen die ik Lente en mezelf gaf, is onze communicatie met tijd en oefenen en begeleiding van Mireille steeds zachter en vertrouwder geworden.

Dat paarden op kleine signalen reageren wist ik, maar in het traject van Lente heeft het me keer op keer verwonderd hoe mooi kleine signalen en kleine stapjes voor Lente gewerkt hebben. Een van de kleine signalen en uitbouw daarvan die ik fantastisch vind is Lente laten halthouden door zelf uit te ademen: eerst stil staan om te parkeren op de poetsplaats, dan halthouden met grondwerk, ook als er iets spannends in de omgeving gebeurt, vervolgens met werken aan de hand en het halthouden onder het zadel. Bij ons eerste drafje onder het zadel bij Mireille werd ik zelfs verrast: ik wilde rustig van draf naar stap, maar Lente stond echt heel plots stil op mijn bewuste uitademing. En als ze in een strip had gestaan, had in haar gedachtewolkje vast semi verontwaardig gestaan: “hoezo verrast, dat vroeg je toch, ik doe het toch goed zo!?”. En ja dan heeft ze gelijk en is het aan mij de uitdaging om op kleine signalen te kunnen blijven rijden. Want ook door de opbouw van de training met kleine signalen, fases en consequent blijven was ze bij dag 3! zo goed op mijn beenhulp dat ze al weg stapte op een onzichtbare aanspanning van mijn kuitspier. Ook hier was de opbouw van grondwerk en handwerk de basis voor het werken met fases. Doordat Mireille heel consequent met fases werkt, is Lente op kleine lichaams- en stem hulpen gaan reageren. Vervolgens hebben we de kleinste fase hulp gecombineerd met een beenhulp en de grotere fase hulpen gelijk gehouden zodat voor Lente snel duidelijk was, wat van haar gevraagd werd. En doordat ze de teugelhulpen al geleerd had met werken aan de hand en de been hulpen snel duidelijk voor haar werden, begrepen we elkaar snel en konden we elke dag een beetje meer technisch gaan rijden. En dan zo maar op een dag zei Mireille: “wees je even bewust van dat je nu op je eigen paard aan het rijden bent”. Dat kwartje viel pas echt later toen ik weer thuis op de bank zat: nagenietend dat ik weer aan het rijden ben, zo veel geleerd heb en samen met een ontspannen en gezond paard verder kan opbouwen.

En gelukkig mogen we de training verder opbouwen dankzij teamwerk: Linda is positief over Lente haar fysieke gesteldheid, Natascha heeft met voeding advies geholpen dat Lente voldoende kracht kan opbouwen en met begeleiding van Mireille trainen we verder. Na een rit met Lente in het zonnetje in de buitenbak met vogels op de achtergrond en haar paardenvriendjes op wacht tot ze terug komt: dan kan mijn dag niet meer stuk ????

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling CRKBO Instelling sbb beeldmerk