Stal Mireille
Slide background

"Zij die nooit van mening veranderen,

hebben zelden iets geleerd"

Na 10 maanden zoektocht in Nederland en België, 36 paarden en vele kilometers verder, dacht ik mijn droompaard eindelijk te hebben gevonden! Een 13 jarig leerpaard, genaamd Bo. We waren de eerste maanden lekker, zei het wat zoekende, aan het rijden. Het tempo moest ik meer onder controle zien te krijgen en Bo voelde snel gespannen aan met rijden, maar met de tijd zou het wel goed komen, dacht ik.

Het gevoel dat er iets niet klopte versterkte alleen maar. Bo reageerde zo heftig op iedere kleine verplaatsing. Hoe kwam het dat de spanning zo opliep tijdens het rijden? En voelde ik het goed, liep ze nu echt af en toe niet zuiver?!! Helaas (of is het gelukkig) had de dierenarts het antwoord snel gevonden. Overriding en kissing spines, artrose in de hals en een overvulde carpaalschede! Wham...! Weg droompaard, zo voelde het in ieder geval. Na injecties, rust, revalidatie training en goedkeuring van de dierenarts, zijn we na 3 maanden weer voorzichtig begonnen. Eerst met training aan de hand en later er weer op. Ondertussen hadden we al een heel netwerk van vakkundige mensen om ons heen, alleen bleef Bo met veel spanning in haar lijf lopen en het tempo kreeg ik ook niet onder controle. Ik was bang dat als we zo door zouden blijven rijden, Bo weer snel last van haar blessures zou krijgen.

Op Horse Event raadde Annemarie van der Toorn mij aan eens de stand van Takt Academy te bezoeken, maar omdat het daar zo druk was heb ik de website thuis gegoogled en me aangemeld voor de gratis lezing “Verschillende scheefheden”… en dat gaf de doorslag om bij Mireille een les te boeken (ondanks de lange rit van een uur drie kwartier rijden naar Lienden!).

Het rij-technische probleem was voor Mireille al snel duidelijk. Bo versnelde uit onbalans. Zo had ik Bo nog niet terug in tempo of ik was al bij de volgende hoek aanbeland. En hoeken betekenden voor Bo versnellen! De eerste les zei Mireille dan ook: "Vandaag geef ik je een rem", en inderdaad, dat werkte.
De lessen daarop leerden we hoe ik Bo in balans kon rijden, met de fijne bijkomstigheid dat als ze in balans loopt ze ook kan ontspannen! Sinds die tijd rijden we iedere 3 weken naar Lienden voor les om ons deze techniek eigen te maken en het resultaat mag er zijn.
Ik had nooit gedacht dat zo'n klein verschil in rijden, een totaal ander paard laat zien. Ondertussen zijn we een paar maanden verder en kunnen Bo en ik in ontspanning en balans door de bak rijden en werken we nu aan de tempowisselingen!

Mireille den Hoed, dank je! (We klonen je en zetten je uit in iedere provincie).

Jessica de Reus

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling CRKBO Instelling sbb beeldmerk