Stal Mireille
Slide background

"Zij die nooit van mening veranderen,

hebben zelden iets geleerd"

stinkyNikkie is een Gelderse KWPN ruin (Imposant EM x Rubus B) uit 2018

Nikkie is voor een paar maanden naar huis. Hij is mentaal klaar om onder het zadel gebracht te worden, maar zijn lijf is nog wat ielig. Daarom hebben we in overleg besloten om hem een paar maanden ‘vrij’ te geven. Thuis kan hij lekker ravotten met de andere paarden van de eigenaar en in de tussentijd kan hij aankomen en doorgroeien. Maar helemaal vakantie wordt het niet, want hij zal de aankomende tijd beleerd gaan worden voor de wagen! En over een paar maanden, als hij er klaar voor is, komt hij weer een periode hier in training om hem een goede basis onder het zadel te geven. Tot die tijd zie ik hem gelukkig ook regelmatig, want Maaike komt lessen met hem.

Nikkie heeft de afgelopen 4 maanden het volgende geleerd:

🐴 Perfect aan de hand lopen
🐴 Stoppen op uitademen, zowel aan de hand als aan de longe
🐴 Netjes blijven staan op poetsplaats of waar dan ook, zonder hem vast te hoeven zetten
🐴 4 voetjes krabben vanaf 1 kant
🐴 Werken aan de hand
🐴 Werken in menpositie
🐴 Longeren
🐴 Inparkeren
🐴 Perfect stil blijven staan met opstappen
🐴 Trailer laden
🐴 Buiten wandelen
🐴 Over zeiltjes lopen
🐴 'Enge' dingen wegjagen
🐴 Etc. Etc. Etc.

Ik kijk er naar uit hem over een poosje weer verder te mogen trainen want ik ben ontzettend fan geworden van dit heerlijke paard!

Maaike en Joris, dank voor het vertrouwen en tot snel!

Toen Nikkie werd bekeken en behandeld door onze vaste dierenarts en behandelaar Linda van Diepen, verwachtte ze dat hij in de opfok een keer achterover is geklapt met spelen. De eigenaresse kon zich goed voorstellen dat dat gebeurd was want hij kan best wel ruig zijn met spelen. Linda heeft hem behandeld en daarna is hij vier weken gestapt aan de hand. Na die periode heeft Linda hem weer bekeken. Ze vond hem mega verbeterd, maar wilde voor de zekerheid uitsluiten dat zijn SI-gewricht op wat voor manier dan ook beschadigd was. De eigenaresse is daarom naar de kliniek (Lingehoeve, Henk van der Veen) geweest om het SI te onderzoeken. Gelukkig was het helemaal goed, dus nu hebben we groen licht om echt lekker met hem aan de slag te gaan!

Inmiddels heb ik hem al van alles geleerd. Zo kan hij netjes meelopen aan een halster, stoppen op uitademing, stilstaan en vervolgens weer actief wegstappen. Ook is hij bekend met de longeerpositie. Longeren op de cirkel doe ik nog niet met hem. Dat is namelijk hoog belastend, en zeker voor de jonge paarden iets om zo min mogelijk te doen. Hij kan wel netjes rechte lijnen longeren, van hand veranderen, schouders verplaatsen aan de longeerlijn, etc.

Nikkie heeft ook al kennis gemaakt met dingen op zijn rug en aan zijn lijf. Hij heeft al een longeersingel om gehad en inmiddels ook een barebackpad. Ook kan hij netjes stilstaan en braaf zijn voetjes geven bij het hoeven krabben en hebben we het buiten wandelen en het trailerladen geoefend.

Nikkie is hier voor het Jonge Paarden traject. Toen hij hier twee weken geleden aankwam, net uit de opfok, kende hij nog helemaal niks. We waren gelijk gek op hem, want naast dat hij er heel knap uitziet, heeft hij zijn karakter ook heel erg mee! 

Na de eerste check en behandeling onze dierenarts en behandelaar Linda van Diepen, moest hij een periode stappen aan de hand, en dat was al een hele training op zich. Hij vond het namelijk nog helemaal niet logisch om aan een halster met iemand mee te lopen, dus dat was de eerste stap in de training.  

Nikkie is erg mensgericht en koel in het hoofd, en hij was ondanks dat hij het nog niet snapte wel heel braaf. Dat maakt samenwerken met hem niet zo moeilijk, en binnen een paar trainingen liep hij dan ook netjes mee en stopte hij op uitademing. 

Inmiddels heb ik hem ook de beginselen van het longeren geleerd, het verplaatsen van de schouders, activeren, van hand veranderen, en leer ik hem netjes zijn voetjes te geven voor het uitkrabben van zijn hoeven.

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling CRKBO Instelling sbb beeldmerk