Stal Mireille
Slide background

"Zij die nooit van mening veranderen,

hebben zelden iets geleerd"

Dit is Whiskey (2003), een ruin van Jetset D x Triton.

Schandalig zo lang ik niets over Whis heb geschreven. Dat was niet omdat er niets over hem te schrijven viel! Whis heeft ons de afgelopen maanden goed bezig gehouden. Wat een paard!

Whiskey is in alle opzichten een zeer ingewikkeld paard. En hij heeft een enorme stem. Hij laat geen twijfel bestaan over wat hij wil en wat hij niet wil. En daarmee heeft hij zo ontzettend mijn hart gestolen!

Zowel fysiek als mentaal had hij grote issues. Ondertussen is hij er fysiek top aan toe. Mentaal is er nog wel wat werk te doen. Had ik aan de hand totaal geen problemen om hem enthousiast te maken, zo anders was het toen ik hem ging rijden. Hij sloot zich volledig af. Met kleine stapjes bouwde ik aan zijn vertrouwen en hij groeide en hij groeide. Zo heerlijk!! Hij bleef open, was voorwaarts (dat is al jaren een groot probleem) en hij ging in een steeds betere balans en nageeflijkheid door de baan.

Tot…..ik een paar een maand of 2 geleden dacht weer een stapje verder met hem te kunnen en begon aan wat zijwerk. Ik vroeg hem een schouder buitenwaarts in te zetten wat hij super deed (aan de hand doet hij alle zijgangen met ‘twee hoeven in zijn neus’) en vroeg hem na enkele passen weer voorwaarts. Dat deed hij 2 keer super en bij de 3e keer sloeg hij af. Hij gooide het anker volledig uit en wilde geen enkele stap meer voorwaarts. Zo zielig! Ik had hem overvraagd en hij sloot zich volledig voor me af. Hij wilde zelfs geen snoepje meer aannemen….. Wat voelde ik me KLOTE en schuldig! Ik had het niet aan zien komen en dat neem ik mezelf kwalijk. Ik moet signalen gemist hebben …..

Dat betekende een soort van opnieuw met hem beginnen. Hem opnieuw het vertrouwen geven, niet te veel vragen. En dat betekende dat ik de eerste keer na 1 pas voorwaarts weer afstapte en het zo weer heel langzaam aan het opbouwen ben. Nu ik dit schrijf ben zijn we precies een maand verder na onze dikke dip. En draven en galopperen we weer door de baan met de wind door onze haren. Maar we zijn nog niet waar we waren. Ik hou de stapjes nog kleiner en doe nog beter mijn best om hem te lezen en daarin niets te missen.

Poeh Whis, wat leren we veel van je!

Whiskey kwam eind september 2018 voor het eerst bij ons. Zijn eigenaresse Wilma van de Rest doet bij ons de Leergang Technisch Trainen en nam Whiskey het eerste weekend mee. We zagen vrij snel dat Whiskey niet een blij en gezond paard is. Hij wilde slecht lopen en was veel te schraal met een doffe vacht. Pijnlijk om te horen voor Wilma, maar eigenlijk wist ze al wel dat er iets niet klopte. 

Op ons advies maakte Wilma afspraken met Natascha Bos van de Blauwe Hengst en Linda van Diepen van Horse in Motion, in onze ogen DE mensen die Whiskey weer goed op de rit kunnen krijgen.

En zo zijn we begonnen met Whiskey ‘vetmesten’ met gezonde voeding en supplementen op advies van Natascha (en uiteraard onbeperkt onverpakt topkwaliteit hooi) en heeft Linda Whiskey 18 oktober jl. voor het eerst behandeld. 

Vervolgens is Whiskey 26 oktober bij ons gekomen en werken we hem sindsdien zo’n 4 a 5 keer per week aan de hand. Op zijn rug zitten is, zolang hij geen gevulde rug heeft, geen optie. Met het werken aan de hand kunnen we Whiskey leren zijn lichaam anders te gebruiken zonder dat hem dat te veel energie kost. 

Het is heel gaaf om te zien hoe makkelijk Whiskey dit werk oppakt. Hij wilde graag de voorhand in en vond het moeilijk om actief te stappen, maar hij veranderde daar zo snel in! 

Gisteren de check na 4 weken door Linda en wat waren we blij om te horen dat zijn lichaam de behandeling en het werk goed oppakt! We zijn er nog lang niet, maar we zijn op de goede weg. 

De blik in zijn ogen is al veranderd en van de week ging hij met zijn staart op de rug vol aan de race in de rijbaan. Wat heerlijk!

logo stal mireille small
Mireille den Hoed

Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur


Plagweg 16 - 7399 RN - Empe 
Tel: +31 (0)6 - 24 09 54 82 | info@stalmireille.nl

 CRKBO Instelling CRKBO Instelling sbb beeldmerk